Kungen av Grechetto. Ja, det tycker vi att man rättmätigt kan kalla Sergio Mottura. Vinerna på Grechetto från norra Lazio har nog alltid kunnat sägas vara ärliga och intressanta men före Sergio Motturas framfart på 1990-talet fanns ingen tydlig ikon. Nu lanserar vi Latour a Civitella, ett av vinerna som satt Sergio Mottura på tronen av Grechetto.

Precis mitt i Italien, på gränsen mellan Umbrien och Lazio, i spåren av ett blott drygt 2000 år gammalt vulkanutbrott gör Sergio Mottura ekologiska viner av den lokala vita druvan Grechetto. Han har kallats Italiens bästa Grechetto-producent och är återkommande med i sammanställningar bland Italiens bästa viner.

Latour a Civitella är resultatet av sann vänskap och ett tecken på den välvilja som finns mellan många vinproducenter. När ägaren för Maison Louis Latour i Bourgogne provade Sergio Motturas ofatade grechetto blev han så imponerad att han som gåva lät skicka två nya ekfat till Sergio Motturas vineri i Civitella d’Agliano. Resten är historia och Latour a Civitella blev det första vita vin från Lazio som fick utmärkelsen 3 Glas av Gambero Rosso.

Precis som stora viner från Bourgogne är det här gott att dricka nu men kommer att gå en spännande utveckling till mötes i minst 10 år, kanske upp emot 20 år. I doften möts man av stenfrukter, vita blommor, hasselnötter och brynt smör. Smaken är intensiv och fet med krispig syra och en lång finish.

Endast 240 flaskor tillgängliga


Sergio Mottura Latour a Civitella 2020
Grechetto di Civitella d’Agliano IGT
13,5% alk | 249 kronor
Kan beställas flaskvis eller låda om 6

Vinet

Latour a Civitella görs på 100% Grechetto och har fått jäsa på franska fat. De bästa druvorna från Sergio Motturas fem bästa vingårdar väljs ut och selekteringen består nästan uteslutande av klonen Poggio della Costa. Druvorna pressas varsamt för att inte överdriva extraktionen av grechettos tanninrika skal. Vid låg temperatur sedimenterar man naturligt, musten blir… Fortsätt läsa Vinet

Historia

Jordbruk har alltid varit naturligt för familjen Mottura. Men det har inte alltid varit vinodling som stått i centrum. Sergios far odlade t.ex. mynta som användes i eteriska oljor. Något ironiskt skulle det istället bli Sergios icke jordbrukande farbror som oavsiktligt skulle peka ut Sergios riktning. Under 1930-talet byggdes den stora järnvägen ut mellan Milano… Fortsätt läsa Historia

Regionen

Orvieto är ett av få vinområden i Italien som sträcker sig över två Italienska regioner. De flesta förknippar Orvieto med Umbrien men ca 10% och faktiskt inte en oäven del av de mest kvalitativa vinerna kommer faktiskt från Lazio. Det är där i Lazio, i Orvietos allra sydvästligaste delar, vi hittar producenten Sergio Mottura. Dels… Fortsätt läsa Regionen

Druvan

Det finns druvsorter som är lätta att förstå sig på och så finns det de som har lite bökigare omständigheter. En hel drös av just de finns i Italien och Grechetto är definitivt en av dem. Namnet har druvan sannolikt fått för att romarna älskade de Grekiska vinerna. För att de liknade eller bara för… Fortsätt läsa Druvan

Filosofi

”Signore Grechetto” är ett namn som Sergio Mottura med stolthet skulle kunna ta till sig. Det är med en djupt rotad kärlek för just Grechetto som Sergio Mottura blivit en stående referens för inte bara druvsorten, utan för Lazios vinproduktion i stort. Att man också var pionjärer inom ekologiskt vinodling och förstod vilken betydelse det… Fortsätt läsa Filosofi

Vad säger Journalisterna?

Att hitta några av de mest intressanta vinerna för dig och dina vänner är en stolthet för Derivino. Vi tror att du kan lita på oss men ibland kan det vara spännande att veta vad andra tycker också…Read More

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter