Sergio Mottura skördar druvor i sin kännetecknande panamahatt.

”Signore Grechetto” är ett namn som Sergio Mottura med stolthet skulle kunna ta till sig. Det är med en djupt rotad kärlek för just Grechetto som Sergio Mottura blivit en stående referens för inte bara druvsorten, utan för Lazios vinproduktion i stort. Att man också var pionjärer inom ekologiskt vinodling och förstod vilken betydelse det hade för kvaliteten på vinerna är bara grädde på moset.

Den tanninrika Grechetto är en svår nöt att knäcka. Den måste hanteras med stor skicklighet för att vinerna skall sjunga, ge komplexa uttryck och bli långlivade på det sätt som de blir i Sergio Motturas händer. Gambero Rosso valde för några år sedan att kalla Sergio Mottura för världens bästa grechetto-tolk.  

Sergio Mottura har i sin nuvarande form bedrivit vinproduktion i Civitella d’Agliano i 60 år. Det är länge, men absolut ingen evighet. De var tidiga med att övergå till ekologisk odling och var en av de första riktigt framstående producenterna i Lazio. Det är inte svårt att se Sergio Mottura som en föregångare i centrala Italien. Man kan lära sig av sina egna misstag men visa män väljer att också lära av andra. Vare sig Sergio eller sonen Giuseppe hymlar om hur mycket dyrköpta erfarenheter de besparat sig genom att ta goda råd från andra. I just deras fall har två viktiga råd kommit från Frankrike.

Vid en utställning i Tyskland föll Sergio i samspråk med Louis Fabice Latour, dåvarande familjeöverhuvud för det många generationer gamla vinhuset Latour från Borugogne. På klassiskt franskt manér, med viss förvåning, men med samtidigt i en ödmjuk uppriktighet visade han sitt gillande av Sergio Motturas Grechetto. Han var lika förvånad som imponerad över att det gjordes så strukturerade vita viner i Italien. Han föreslog att Sergio skulle prova burgundiska vinmakningsmetoder med jäsning på fat. Han inte bara sträckte ut en hand utan skänkte ett par helt nya ekfat från Latours egna tunnbinderi och erbjöd Sergio Motturas vinmakare att komma till Bourgogne för att studera deras metoder. Som en hyllning till samarbetet har vinet sedermera fått heta Latour a Civitella. Vinet blev en omdelbar succé och blev det första vita vin från Lazio som fick 3 glas i Gambero Rosso, i Italien ett riktigt tungt erkännande. ’Kanske hade jag förr eller senare kommit fram till samma sak, men vänskapen med Latour sparade oss gott och väl 10 år av experiment’, säger Sergio idag.

Vid ett annat vindränkt tillfälle, också i Tyskland, samtalade Sergio Mottura och Claude Taitttinger över ett glas av Taittingers prestigechampage Comtes de Champagne. Sergio berättade att han avsåg att börja producera mousserande vin av Pinot Noir. Claude Taittinger, insisterade på attriktigt bra mousserande vin gjordes av Chardonnay och spenderade riktigt lång tid på jästfällningen. Tillsammans med innehållet i glaset var Claude så övertygande att Sergio bestämde sig för att istället för Pinot Noir plantera Chardonnay på egendomarnas högst belägna vingård. Från de vingårdarna tas vinet som efter nästan 10 år på jästfällningen blir Sergio Mottura Brut Blanc de Blancs. Det är svårt att med självklarhet se vem som gör ett bättre mousserande vin i centrala Italien. 

Med en ödmjuk lyhördhet för naturen och mod att våga ta till sig goda råd har lett Sergio Mottura dit man är idag.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter