Sydafrikas vinhistoria är unik. Parallellt med en kvalitativ uppryckning på bred front finns ett myller av små hantverksproducenter i absolut yttersta världsklass. Ian Naudé har vigt sitt liv åt att tjäna Sydafrikas kvalitetsviner och under en resa som varit allt annat än fri från motgångar har han kommit ut på andra sidan som en av de starkast lysande stjärnorna.

Sydafrika får ofta tillhöra det som vinkännare benämner som Nya Världen. Men landet har utan uppehåll odlat och producerat vin sedan 1659 och epitetet Nya känns nästan konstigt. I den västra kapprovinsens har vinet en tradition som ofta är minst lika stark som på olika håll i Europa. Samtidigt har de nya krafter som släpptes lösa efter KVW-monopolets upplösning, landets demokratisering och ökade kontakter med omvärlden släppt frigjort energi, nytänkande och upptäckslusta som är typisk för den nya världen. Jag har svårt att se var i vinvärlden det finns en sån smältdeg av vinös energi som konstant matas med fermenterade projekt.

Nya Världen förknippas ofta med maffiga viner, svulstig australiensisk Shiraz, superaromatisk nya zeeländsk Sauvignon blanc, cassispastillig chilensk Cabernet Sauvignon, eller bläckig argentinsk malbec. Sydafrikas nya toppviner är snarare återhållsamma, eleganta, finessfulla skapelser som återfinns på fler och fler av världens förnämsta gastronomiska inrättningar.

Druvsorter som Cinasult, Grenache, Cabernet Franc, Semillion, Colombard, och Palamino är i tillägg till den sydafrikanska specialiteten Chenin Blanc sådant som allt oftare är basen i landets toppviner. Landets stora tillgång på gamla stockar har bidragit till att druvsorter som tidigare bara betraktats som högavkastande, har med ålder och varsamma händer, istället blivit källa till eleganta toppviner där man söker Bourgognes finess och Rhones struktur.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter