Terasses du Larzac är en allt mer uppmärksammad och faktiskt, ung vinappellation belägen i Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Med sin mycket distinkta terroir får dess viner allt eftersom det utrymme som de väl gör sig förtjänta av. Trots att vinodling har bedrivits i området i århundraden, erkändes Terasses du Larzac som en egen appellation först 2014, ett erkännande för vinernas unika kvaliteter.

Geografiskt ligger Terasses du Larzac i en varierande terräng som sträcker sig från kustnära slätter till bergiga terrasser, med vingårdar som ofta sitter på höjder mellan 50 och 800 meter över havet. Denna variation i höjd bidrar till en märkbar temperaturskillnad mellan dag och natt. Det stora termperaturskillnaden är avgörande för att druvorna ska utveckla sin fulla aromatiska komplexitet och bibehålla en frisk syra. Med svala vindar från både Causse-plateauen och från Medelhavet blir växtsäsongen förlängd och gynnar långsam, jämn mognad av druvorna.

Diversifierat klimat i all ära men det är Terroiren i Terasses du Larzac som verkligen är ett myller. Vad sägs om kalksten, lera, skiffer, magnesiumrik dolomit och så klart den för området nästan unika Ruffen. Den röda sedimentära bergarten får området att på sina håll se drömskt eller rymdlikt ut. Denna mångfald av jordmåner möjliggör odling av ett stort utbud av druvsorter, där var och en uttrycker unika egenskaper beroende på sin specifika växtplats. Grenache, Syrah, och Mourvèdre, Carignan och Cinsault dominerar i vingårdarna och appellationens regler stipulerar att varje vin måste vara gjort på minst två druvsorter.

Druvor i allmänhet ger olika karaktär när de odlas i olika jordmåner. I den lokala och näringsfattiga ruffjorden blir nästan samtliga druvsorter mer koncentrerade och smakrika. Vissa druvsorter i sin tur trävs bättre eller sämre i olika jordmåner. Till exempel, Grenache druvor odlade på kalksten utvecklar ofta en ljusare och mer blommig karaktär, medan samma druva på skiffer ger djupare toner av mörka bär och kryddighet. Lägger man därtill på ytterligare en variabel i form av klimat blir kombinationen av druvsorter, klimat och jordmåner ett konkret exempel på de utmaningar som en vinmakare står inför.

Vinmakare i regionen anammar ofta traditionella metoder, samtidigt som de är öppna för innovation. Många strävar efter att producera viner som reflekterar deras unika ursprung, med ett fokus på handplockning av druvor, minimal intervention i vineriet, och användning av inhemska jäststammar för att framhäva vinernas karaktär. Resultatet är viner som är rika, komplexa och djupt rotade i sin lokala miljö.

Röda viner från Terasses du Larzac kännetecknas ofta av sin struktur, djup och aromatiska intensitet, med noter av mörka bär, kryddor och örter, ofta kompletterade med en finstämd mineralitet och elegans. Många vingårdar följer hållbara, ekologiska eller biodynamiska odlingsprinciper, vilket inte bara speglar en respekt för miljön utan också strävan efter att producera viner av högsta möjliga kvalitet.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter