Mazas Verdejo kommer uteslutande från en liten vingårdslott som heter El Castañar, beläget på drygt 700 meter över havet. Jordarna är kalkhaltiga, och sandiga men täckta med runda stenar som lokalt kallas cascajo.

Inga kemiska gödningsmedel, eller pesticider används i vingården. Självklart sker skörden för hand från de buskliknande ”bush vines” som är omkring 30 år gamla. I vissa delar av världen skulle det uppfattas som gammalt. Men även 60-åriga rankor pratar vinmakaren Maria de i förbifarten som ”inte ens gamla”.

Vinet får jäsa svalt och länge i franska ekfat och lagras sedan i 11 månader på sin jästfällning. Med veckovis battonage, rörs jästen om i vinet, det ökar jästens smakmässiga inverkan på vinet och bygger kropp och struktur till vinet. Vinet genomgår sedan ingen malolaktisk jäsning innan det buteljeras.

Vinet är guldfärgat. Doften är lite mer än mediumintensiv, med en hel fruktskål av dofter. Grapefrukt, mandarin, nekatarin, mango och torkad ananas. Där finns också burkpersikor och inslag av ingefära. Den långa tiden på jäsfällningen ger toner av bröd och ost, lägg därtill till nyrostad bröd och rostad ek från faten. Vissa oxidativa toner av marsipan gör sig också påmind.

Smaken är intensiv och kroppen är stor. Citroner, aprikoser, både torkade och färska, mango, apelsinskal, kaprifol, rostat bröd, örtiga fänkålstoner radar upp sig på rad och klingar av i en lång eftersmak med antydan till honung.

Vinet är färdigt att drickas nu men kommer att hålla väl i minst 3 år.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter