Varje vin är en tavla – en unik skapelse där vinmakaren är konstnären och druvan hans duk. Men precis som inom konst finns det inte en enda ”bästa” stil eller teknik. Steve McCurrys ”Afghan Girl”, Gerhard Richters ”Abstract Picture” och David Hockneys ”Garden” kan inte jämföras sida vid sida. Varje verk står på egna meriter, och på samma sätt är det med vin.

Ian Naudé, likt en fotograf, fångar terroirens själ i sin renaste form. Denna teknik är inte bara en återspegling av naturen, utan bär även spår av gamla vinstockar, som under generationer påverkats av människohänder. Dessa rankor berättar en historia som går långt bortom jord och klimat.

Denna konstnärliga metaforen kan vi uteckla även i Rioja. Här representerar Panorámico en förnyelse inom vinets traditioner, de kallar till och med sin vinkällare för ateljé. De bevarar regionens kulturella identitet, samtidigt som de med konstnärlig pensel vågar tänja på gränserna och utforska det nya.

Däremot, i Toro, där vinerna kan vara kraftfulla och robusta, kan det ibland kännas som att tiden stått stilla. Men det finns de som utmanar denna tradition. Bodegas Mazas, under ledning av Maria de Uña, är ett sådant exempel. Som en av de framstående kvinnliga vinmakarna i en traditionellt mansdominerad spansk vinindustri, representerar Maria en ny våg av förändring. Hon vill inte enbart återskapa det förflutna; hennes vision är att definiera Toros framtid.

Mazas Toro Roble 2021 är ett tydligt exempel på denna balans. Medan vinet behåller Toros traditionella kraft och struktur, inför Maria en fruktig mjukhet och elegans som är nytt för regionen.

Detta vin, som i förra årgången hyllades i förra årets Decanter World Wine Awards, symboliserar både Mazas och hela Toros förändringsresa. Det är ett erkännande som bevisar att tradition och innovation kan gå hand i hand. Vinet belönades med hela 97 poäng och det var första gången som ett vin från Toro belönades med en Best in Show-utmärkelse i den prestigefulla tävlingen.

Så när du sippar på ett glas Mazas Roble, fundera över vad autenticitet verkligen betyder för dig. Är det en enkel återspegling av det förflutna, eller en sann tolkning av en plats, oavsett om det innefattar gammalt eller nytt? För mig är det riktigt imponerande att vandra den knivseggstunna balanstråden mitt emellan. Det gör Mazas!

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter