Bolsenasjöns nästan svarta stränder och grönska är ett populärt mål för dagsutflykter.

Orvieto är ett av få vinområden i Italien som sträcker sig över två Italienska regioner. De flesta förknippar Orvieto med Umbrien men ca 10% och faktiskt inte en oäven del av de mest kvalitativa vinerna kommer faktiskt från Lazio. Det är där i Lazio, i Orvietos allra sydvästligaste delar, vi hittar producenten Sergio Mottura. Dels producerar Sergio Mottura som traditionen bjuder Orvieto DOC men producentens bästa viner är nästan uteslutande Civitella d’Agliano IGT. Alla DOC-appellationer ställer höga krav på hur vin skall göras, det brukar säkerställa en högre lägstanivå och en relativt enhetlig stil inom ett område. I Orvietos DOC-regler stipuleras bland annat att vinet måste vara en blandning av Grechetto och Trebbiano (som lokalt kallas Procanico). IGT är friare och möjliggör produktionen av 100% Grechetto, Sergio Motturas trumfkort.

Det kan vara lite svårt att få grepp om Orvietos viner och det finns många skäl till att de är långt ifrån homogena. Det ena är att vinerna till minst 60% måste vara en blandning av Grechetto och Procanico. Det kan alltså vara 99% Grechetto eller 99% Procanico. Det kan också vara upp till 40% av något helt annat, t.ex Malvasia, den lokala Verdello (inte samma som Verdelho), Canaiolo Bianco eller Drupeggio.

För det andra skiljer sig jordmånerna kraftigt. Inte långt ifrån Orvietos vingårdar ligger Bolsena-sjön, Europas största vulkankratersjö. Vulkanens, eller egentligen, vulkanernas, utbrott har täckt de västra delarna av vulkanisk tuff medan de östra delarna till stor del består av sedimentära jordmåner som lera och sand. Områdets rikedom på vattendrag, däribland floden Tiber har också bidragit till att det fläckvis finns gott om alluvialjordar.

I Civitella d’Agliano är jordarna i princip uteslutande vulkaniska och är sprungna ur två olika vulkanutrbrott från den Pliocenska eran. Jordarna är främst leocit-tuff, med stora inslag av pimpsten. De vulkaniska jordarna brukar ge områdets viner framträdande mineralisk, stram karaktär, med inslag av citron och örter, till skillnad från de mer tropiska tonerna ifrån sand- eller ler-jordarna i östra Orvieto.

Området är förhållandevis kuperat med höjdskillnader från kring 70 till närmare 370 meter över havet. Exponeringen är däremot i princip uteslutande östlig eller sydöstlig. På de högst belägna odlingsplatserna odlar Sergio Mottura bland annat Chardonnay för produktionen av en förträfflig Metodo Classico Blanc de Blancs.

Sist men inte minst har vi det här med sötma. Orvietos viner är tyvärr ökända för sina halvtorra viner. Vinerna med texten Orvieto Amibile blev det vita vin som kooperativen sprutade ut i massor för att ackompanjera Chianti på världens exportmarknader. Idag är majoriteten av vinet torrt och allt fler gör seriösa torra viner med stor finessrikedom.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter