De som behärskar ett latinskt språk kan snabbt gissa sig till att Verdejo fått sitt namn efter sin färg. Bären är tydligt gröna och vid blomningen skiner de i en karäkteristisk blågrön färg.
Trots Verdejos namn så skall den inte förväxlas med den portugisiska Verdelho, eller de Italienska sorterna Verdeca, Verdello, eller Verdea.
Verdejos tveklösa hemtrakt är Rueda. Den härstammar med största sannolikhet därifrån och det är också Rueda som håller verdejo-flaggan högst. I öster, direkt angränsande till Toro, mitt emellan Toro och Ribera del Duero, ligger Rueda som till mångt och mycket påminner om Toro men till skillnad från sina grannar fokuserar helt på vitt vin.
Inte sällan blandas Verdejo med Sauvignon blanc som spär på den örtighet som druvsorten redan har.
Intensiv jästkontakt eller lagring på jästfällningen är en vanligt förekommande vinmakningsmetod för Verdejo. ”On the lees” heter det på engelska, ”sur lie” på franska, eller på spanska ”sobre lías”, kan ofta även skrivas ut på etiketten. När druvmusten jäst klart och jästen slutat sin aktiva process dör jästcellerna och faller till botten av behållaren som vinet lagras i, tank eller fat. Stillaliggande på botten har de döda jästcellerna en begränsad inverkan på vinet men för att öka den inverkan använder sig vinmakaren ofta av ”battonage” eller ”stirring of the lees” med jämna mellanrum för att öka kontaktytan med vinet. Battonage tenderar att skapa viner med större kropp, och mer textur, ofta kan det leda till lite toner av ost, bröd och brioche i vinet, ibland också något lite mjölkigt. Det påverkar inte bara smak och doft utan det skyddar också vinet mot framtida oxidering och vinet blir mer lagringsdugligt.
Eftersom verdejo görs i många stilar. Med och utan lagring på jästfällning, med och utan jäsning och lagring på ekfat och ofta blandad med Sauvignon Blanc så kan det ibland vara svårt att isolera druvans egna karaktärsdrag. Men sammanfattningsvis kan kännetecken för Verdejo sägas vara relativt hög syra, vinerna blir örtiga i stilen utan att vara spetsiga i sin aromatik (jmf sauvignon blanc) tänk t.ex., färsk fänkål, lagerblad och kamomill. Därtill ofta citrus och stenfrukter i olika utsträckning beroende på ursprung och vinmakning.