Château de Camensac är klassificerad som femte-cru och är därmed en av endast 5 vinslott i Haut-Mèdoc som grand cru-klassats. Med 86 odlade hektar är Camensac en stor egendom men har ändå en bra bit till de största som är över 120 hektar. Beläget bara ett stenkast väster om Saint Julien ligger det inklämmt mellan Chateau Lagrange och Chateau Latour-Canet.

Under sent 1700-tal ägdes domänen av den tyska Hansa-familjen Popp under vars ledning man fick sin Grand Cru Status 1855. Vid den tiden ansågs man också vara ett av de mest moderna vinerierna i området. Blott en gång bytte det ägare fram till 1960 men när familjen Forner då köpte det var Camensac faktiskt i riktigt dåligt skick. Med målmedvetenhet bestämde de nya ägarna sig för att återge egendomen till sin forna storhet. Ett projekt man ledde med stor framgång tills man sålde det 2005. Det var då det hamnade i sina nuvarande händer hos paret Jean Merlaut and Céline Villars-Foubet som också äger Gruaud-Larose, Haut Bages Liberal, Ferrière, Chasse-Spleen, och Citran. I deras händer har arbetet fortsatt sedan 2021 har man miljöackrediteringen HVE3. På en mindre del av vingårdsarealen experimenterar man också med att odla biodynamiskt.

Hos Chateau Camensac har man identifierat 123 olika små vingårslotter som alla kräver sin särskilda uppmärksamhet. Översiktligt rör det sig dock om grus från två tidsåldrar (Gunzian och Villafranchian) och lera på ytlig kalksten. Föga förvånande odlar man Cabernet Sauvignon på grus och Merlot på lera. Totalt 50% av vardera. Det som faktiskt är något ovanligt är den totala avsaknaden av en tredje eller fjärde druvsort.

Camensac ligger på en plats som löper stor risk för frost. Det blir tydligt vissa år som 2017 då en mycket stor del av skörden frös bort. Tidigare ägare försökte komma runt en del av riskerna genom att plantera Cabernet Sauvignon på de högsta punkterna, där jorden istället inte var lika rik på grus. Det ledde till tydliga problem att nå mognad i den soldyrkande Cabernet Sauvignon-druvan. De nya ägarna har, mycket förnuftigt, valt att rycka upp de rankorna och åter plantera Cabernet i grusjordarna där de borde vara, där kan de uppnå full mognad men löper större risk för frost.

För årgången 2021 användes 66% Cabernet Sauvignon och 34% Merlot.

“Floralt och friskt av väldoftande cederträ, grafit och tobaksblad. Fylligt och livligt av cassis, röda körsbär och mörka plommon, Silkigt, sensuellt och tilltalande i detta nu med hjälp av sammetslena tanniner och inget annat än entrecote och bea till middag.” – dinvinguide.se Sofia Ander

92+ Markus del Monego
91-92 Poäng – James Suckling
15,5 Poäng – James Lawther, JancisRobinson.com

Art nr: 92024
Pris: 355 kr
Alk: 12,5%

Vill du läsa mer om Bordeaux? Klicka här!

Vill du läsa mer om Haut Medoc? Klicka här!

Besserwissra!

Hörrni, visste ni att etiketten på Chateau Camensac Haut-Médoc inspirerats av chateauets egna blåa gallergrindar? Jo, det stämmer! Dessa eleganta grindar i en charmig Provence-blå nyans, som välkomnar besökare till vingården, har blivit en ikonisk del av dess identitet.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter