Haut-Mèdoc

Besserwissra!

Hörrni, visste ni att Haut-Médoc inte bara är känt för sina fantastiska viner utan också för ett av världens mest unika maratonlopp? Varje år i september hålls Médoc Marathon, där löpare springer 42 kilometer genom vingårdarna, klädda i fantasifulla kostymer och stannar vid vingårdarna för att njuta av lokala viner och gastronomiska läckerheter. Medan de springer, får deltagarna smaka på över 20 olika viner, det är en fest för både kropp och själ!

Haut-Mèdoc

På många sätt är Haut-Médoc den övergripande appellationen för gräddan av Bordeauxs jordar. Médoc utgör den norra delen av den vänstra stranden, norr om själva staden Bordeaux. Médoc kan i sin tur delas upp i Haut-Médoc och bara Médoc (eller ibland för tydlighetens skull benämnt Bas-Médoc). Haut-Médoc betyder ”övre” eller ”högre” Médoc och vill man ha en minnesregel kan man tänka på det som uppströms i flodmynningen Gironde.

Det är här i Haut-Médocs grusjordar som Cabernet Sauvignon är kung, och det är dessa förutsättningar som gjort att hela världen i första hand tänker på Cabernet Sauvignon när man hör Bordeaux. Det blir än mer verklighet när vi besöker några av underappellationerna till Haut-Médoc (Margaux, Pauillac, Saint-Julien, Saint-Estèphe, Listrac-Médoc, och Moulis-en-Médoc), men till skillnad från högra stranden som präglas av Merlot, är ofta drygt 50% av blenden i Haut-Médoc Cabernet Sauvignon.

När 1855 års klassificering av Médoc gjordes var det egentligen bara Haut-Médoc som avsågs. Det som idag benämns enbart som Médoc, präglas av varierande jordar med majoritet sand, lera, och inslag av kalk, var inte ens med i urvalet. Av de 60 chateau från Médoc som fick Grand Cru-status kom 5 stycken från den specifika appellationen Haut-Médoc, en tredje cru, en fjärde cru och tre femte cru.

Fram till 1600-talet var Graves, det område där den rika adeln bodde och där de finaste vinerna kom ifrån. Det blåsiga och otillgängliga Médoc var sumpmarker, olämpligt för agrikultur i allmänhet. Med hjälp av holländska resurser, experter på återtagande av våtmarker, dikades och dränerades området med stor framgång. Det nya grusiga området visade sig vara utmärkt för Cabernet Sauvignon och under 1700-talet växte områdets rykte och vinerna blev bland de mest eftersökta, främst bland holländska och brittiska handelsmän.

Get your facts right

Klimat: Maritimt måttligt

Klimatet i Haut-Médoc är starkt påverkat av närheten till Atlanten, vilket ger milda vintrar och modererar temperaturen sommartid. Det för också med sig hög luftfuktighet och regn som faller under hela året.

Jordmån: Grus, lera och inslag av kalksten

I regel är jordarna nära Gironde grusigare medan de längre från flodmynningen innehåller större inslag av lera. De grusiga jordarna gynnar vinrankornas rottillväxt då de måste leta sig djupt för att få tillgång till vatten i den väldränerande marken. Cabernet Sauvignon älskar sol och kräver en lång och varm mognadssäsong för att uppnå full mognad. Gruset som alstrar värme under kvällar och nätter är en viktig faktor för att uppnå sådan mognad.

Topografi: Platt till böljande

Den högsta punkten på vänstra stranden är 40 möh i Listrac-Médoc.

Närhet till vatten: Stor påverkan

Utöver Atlanten, som bidrar med vindar, fuktighet och agerar modererande på klimatet, påverkas Haut-Médoc kraftigt av flodmynningen Gironde som är mellan ca 3 och 6 km bred (för övrigt den största av sitt slag i västra Europa). I samspel med Atlanten skyddar detta extra mot såväl frost som extrem hetta.

Vind: Friska vindar

Närheten till Atlanten utan nämnvärt skydd svalkar vinrankorna under varma sommardagar. Det minskar dels risken för sjukdomar i ett klimat där regn faller under hela året, men förlänger också växtsäsongen för den sent mognande Cabernet Sauvignon.

Fuktighet: Hög på grund av det maritima klimatet

Temperatur: Ca 1500-1600 GDD

Tack vare det kustnära läget blir dygnsvariationerna måttliga.

Soltimmar: Måttlig latitud med ca 14-16 timmar dagsljus under sommaren.

Under hela sommarperioden varvas soliga och molniga dagar.

Höjd: Låg höjd med närmast obefintlig påverkan

Klassifikationssystem: Haut-Médoc AOC är hem till 5 av de 60 Médoc-slott som Grand Cru-klassades i klassificeringen 1855, i fallande ordning från Första Cru, till Femte Cru. Dessa är Château La Lagune (tredje cru), Château La Tour Carnet (fjärde cru), Château Belgrave, Château Camensac och Château Cantemerle (femte cru).

Under Grand Cru finns ett system benämnt Cru Bourgoise som har varit omstritt och efter att under en period helt upphört har återinstiftats. Flera av de bästa slotten som tidigare benämndes Cru Bourgoise har dock helt övergett klassificeringen.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter