I Panorámicos Atlejé finns plats för allt konstnärligt skapande och konstintresset återkommer på många av producentens etiketter

När man talar med Daniel Rodriquez så är det oundvikligt att diskutera konst. Han har studerat och arbetat inom grafisk design och etiketterna gör han tillsammans med lokala konstnärer. När han pratar om sina och andras viner är det aldrig långt till referenser till andra vitt skilda konstformer. Det kan lika gärna vara designerväskor, 1500-talsarkitektur eller rockmusik. Därför är det kanske inte så märkligt att hans vineri kallas för ateljé istället för källare. Det är en ju en plats för konstnärligt skapande.

-Precis som när en konstnär målar en duk, så tror vi på en hantverksmässig process där varje vin blir ett unikt och singulärt verk, säger Daniel.

-Vårt motto är att vi målar bilder av vin. Vi försöker åskådliggöra i allt från vinets identitet till flaskornas etiketter.

Daniel Rodriguez är bokstavligen uppväxt i ett vineri. Hans pappa är lite av en lokal kändis och grundade Vinicola Real. De är vida kända inte minst sina viner under namnet 100 Monges. Hos Vinicola Real har Daniel alltid haft, och har fortfarande en roll, men han har alltid varit lockad av ett eget projekt.

-Med Panoramico kan jag fullt ut förmedla mitt eget rioja-budskap, där både naturens influenser och det kulturella arvet kan kommuniceras i vinet genom mitt alldeles egna prisma fullt av konst, design och hantverk.

Tack vare åren i sin pappas vineri har Daniel haft förmånen att lära känna många lokala vinbönder. Därigenom har han kommit i kontakt med små vingårdslotter, eller Majuelas, med gamla stockar som ofta hotats av omplantering till fördel för mer högavkastande kloner. Det är de platserna han letar efter men höjer ett varningens finger.

-Det finns många vingårdar med gamla stockar i Rioja. Men jag tror att långt ifrån alla har egenskaperna för att fylla en palett värdig ett stort vin. För mig måste det alltid finnas en säregenhet. Att sedan få ner hela panoramat i flaskan blir mitt uppdrag, berättar Daniel och förklarar hur namnet uppkommit.

-Därefter är det endast med en stor känsla för detaljer och varsam hand i vineriet som kan jag göra det rättvist.

Merparten av vinstockarna som används Panoramicos viner är oympade stockar som binds upp i Gobelet. Vid pressning tar man tillvara på gravitationskraften så mycket som möjligt och vid jäsningen förlitar man sig till mångt och mycket på spontana processer under lång tid och vid låga temperaturer.

Hos Panoramico tycker man att ek är en viktig del av stora viner. Men det gäller att vara varsam så att de inte maskerar vinernas personlighet. Inte vilken ekplanka som helst duger. Tunnbindare som Saury och Vicard är favoriterna och uteslutande med lätt rostning.

I ett klassiskt vinområde med fler än 600 vinerier, så tycker jag att den ända vettiga tanken är att sätta sin egen personliga prägel på vinerna. Det har jag gjort och jag är glad när folk gillar dem säger Daniel.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter