95 poäng
Greg Sherwood

5 star shortlist
Platter’s 2023

Naude Wines, baserade i Stellenbosch med vingårdar utspridda över västra kapprovinsen, levererar old world wines från nya världen. Med många års erfarenhet från prestigefyllda vinregioner världen över, har Ian Naude slutligen format Naude Wines. I Sydafrika är han legendarisk och något av en mentorsprofil åt unga vinmakare. Känd för att låta vingårdarna tala snarare än att själv söka rampljuset har Naude Wines har snabbt vuxit till ikonstatus. Vinerna överträffar varandra i prestigefyllda recensioner. Bland dessa utmärker sig Langpad Colombard som Decanter sträcker sig till att benämna som ”kultvin”.

Terroiren i otillgängliga Vredendal, belägen 3 timmar norrut från Stellenbosch, ger Langpad Colombard dess unika karaktär. Västkusten har omvandlats från massproduktion till epicentrum för spännande vinproducenter. Druvsorten Colombard, med en historia som, i Sydafrika, sträcker sig tillbaka till 1700-talet, har nu en renässans. Gamla rankor och en saltstänkt terroir ger vinet dess lockande komplexitet.

Ian Naude har valt sina vingårdar tillsammans med den fantastiska Rosa Kruger och har skapat viner med en identitet formad av naturen. Med minimalistisk vinmakning lyfts vingårdarnas berättelser fram, och resultatet är viner som är certfiferade under sydafrikas Old Vine Certified Heritage Project och unika i sin enkelhet.

Vinet Langpad Colombard, en mästerlig skapelse, är skördat för hand och jäser spontant efter tre dagar. Efterföljande jäsning på jästfällningen ger en vibrerande nektar med en touch av Naude’s signatur – sälta. Med en elegans som lockar till fler klunkar bjuder detta vin på aromer av vita persikor, gröna äpplen, friska päron och med en mineralton som efter ett sommarregn på en stenstrand.

Detta vin, tillgängligt nu, har potential att utvecklas under minst 10 år.

Naude Colombard 2022
WO Western Cape Vreedendal
11 % alk | 389 kronor
Kan beställas flaskvis eller låda om 6

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter