Colombard kommer med största sannolikhet från sydvästra Frankrike där den än idag är en av de viktiga beståndsdelarna i Cognac i synnerhet och brandy-produktion i allmänhet. Sydafrika som också haft en mycket betydande Brandy-produktion, omfamnade den högavkastande druvan med öppna armar och under det sydafrikanska produktionsmonopolet var Colombard en av landets mest odlade druvsorter.

Tillsammans med Cinsault och är det få druvsorter som har varit så föraktade bland vinmakare. Men med unika vingårdslägen, gamla stockar och lägre produktion har resultaten talat för sig själva. Terroirdrivna viner, som med låg alkohol och fräschör passar moderna vinälskares preferenser alldeles utmärkt.

Vi befinner oss fortfarande tidigt i druvans kvalitetsresa men några av de mest lovande exemplen kommer från västkusten. Det är områden som historiskt bara förknippats med massproduktion men nu är hem åt fler och fler kvalitativa småproducenter.

Colombard är anpassningsbar och mångsidig, den är högavkastande men uppskattas för sin förmåga att behålla hög syra också i relativt varma klimat. Vinerna blir sällan intensivt aromatiska men har ändå en viss fruktighet med toner av citrus, grönt äpple och vita blommor.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter