…om dessertvin och bersåfika
Dessertvin har blivit paria på de svenska middagsborden. Sött vin möts alltför ofta av: ”inte för mig”. Jag själv, skippar gärna själva desserten men tar ett glas sött vin istället. Inte bara i Sverige har de riktigt söta vinerna en tuff tid. Viner som tidigare ansågs vara creme de la creme av världens drycker blir alltmer svårsålda. Men det gör vinerna prisvärda och kvaliteten har inte blivit sämre, med fördel kan de ofta också lagras i minst ett decennium.
Thaimat, sechuan, eller malay cuisine är spännande och i den gastronomiska världen experiementeras det mycket med detta. Det är kulinariskt fantasiska kombinationer för många söta viner men jag skulle vilja slå ett slag för det svenskaste av det svenska: Bersåfika.
Kanske är det en svunnen tid men jag tänker på farmors hemkokta saft och rulltårta i hammocken. Jag tänker på kaffe och kaka under pergolan. Jag tänker på syrendoft och kanelbullar i flätad korg med broderad duk. Jag tänker på jordgubbstårta på tårtfat av pressglas.
Vare sig du väljer hembakad rulltårta, kanelbullar från sommarlyckans lokala bageri eller macarons från NK så tycker jag att de söta vinet förtjänar en plats där.
Chateau Bastor Lamontange är ett slott i Bordeaux som gör ekologisk sauternes med en mycket hög andel Sauvignon Blanc i förhållande till Semillion. Proportionerna ger ett vin med frisk syra och en i sammanhanget ändå inte så hög sötma. I bouqeten trängs aprikoser, saffran, honung, blommor och tropiska blommor som annanas och mango. Detta är precis den typ av vin som gör sig bra till bersåfika.
Chateau Bastor Lamontagne Sauternes kostar 229 kronor för en halvflaska.
…och ni gör mig en tjänst. De där gamla likörglasen, eller gud förbjude – dessa grappaglas, som tenderar att komma fram för att servera några droppar dessertvin i. Snälla – låt de stå kvar i skåpen. Söta viner förtjänar samma glas som vanligt vin, och nästan samma mängd.
Lucas Spinnars Juni 2024