Lucas tänker till – om Dessertvin och Bersåfika
…om dessertvin och bersåfika Dessertvin har blivit paria på de svenska middagsborden. Sött vin möts alltför ofta av: ”inte för mig”. Jag själv, skippar gärna själva desserten men tar ett glas sött vin istället. Inte bara i Sverige har de riktigt söta vinerna en tuff tid. Viner som tidigare ansågs vara creme de la creme… Fortsätt läsa Lucas tänker till – om Dessertvin och Bersåfika
Lucas Tänker till – om terroirvin
Det börjar bli länge sedan intresset för så kallade Parker-viner, med deras bombastiska karaktärsdrag, började falna. Bourgogne har länge dominerat sommelierernas vinlistor. Etna, Jura, och Lombardiet markerar starten på listan över högt aktade regioner och områden. Den nya generationens viner kännetecknas av lägre alkoholhalt, en fräsch syra, och en strävan efter finess över kraft, och… Fortsätt läsa Lucas Tänker till – om terroirvin
Lucas Tänker till – om lyckan i mogna viner
Som vinälskare kan jag ibland känna lite vemod över en tid som flytt. En tid då vinmarknaden hade utrymme för det djup och den komplexitet som bara ett moget vin kan erbjuda. När jag skannar av hyllorna på såväl Systembolaget som på (de flesta) mer sofistikerade vinbutiker ute i Europa fylls jag av en längtan… Fortsätt läsa Lucas Tänker till – om lyckan i mogna viner
Lucas Tänker till – Mellan Jord, Kultur och Hantverk
Varje vin är en tavla – en unik skapelse där vinmakaren är konstnären och druvan hans duk. Men precis som inom konst finns det inte en enda ”bästa” stil eller teknik. Steve McCurrys ”Afghan Girl”, Gerhard Richters ”Abstract Picture” och David Hockneys ”Garden” kan inte jämföras sida vid sida. Varje verk står på egna meriter,… Fortsätt läsa Lucas Tänker till – Mellan Jord, Kultur och Hantverk