Graves

De absolut flesta tänker först och främst på rött vin när vi tänker på Bordeaux. Det är kanske synd. I de vita vinerna från Bordeaux ligger nämligen en dold skatt som för många är kvar att upptäcka. Vid mitten av 1900-talet producerade Bordeaux ungefär lika mycket rött som vitt, men de röda vinernas enorma popularitet gjorde att många valde att plantera om. Idag har pendeln slagit tillbaka och även om planteringarna av vita druvor ökar så representerar de inte mer än 10% av produktionen.

Med de två floderna Dordogne och Garonne, och dess gemensamma flodmynning Gironde som absoluta referenser i Bordeaux, kallas det området som ligger sydväst om Gironde för Graves. Det sträcker sig från innerstaden Bordeaux till området runt Langon. När man fortsätter på norra sidan av staden Bordeaux kommer man istället till Médoc. Tillsammans bildar Médoc och Graves det som kallas Vänstra stranden, eller Left Bank.

När britterna på 1600-talet fattade tycke för Bordeauxs viner var det vinerna från just Graves som fick mest uppmärksamhet, och det var också där som den bordelaisiska adeln hörde hemma. Den brittiska marknaden spelade en avgörande roll i att etablera Bordeaux som en stor vinproducerande region och bidrog till dess internationella erkännande.

När ”Bordeaux” skapade sitt berömda klassifikationssystem 1855 var det bara den vänstra stranden som togs i beaktning, specifikt Médoc och Sauternes. Ett anmärkningsvärt undantag var Château Haut-Brion från Graves, som inkluderades som en av de fem första tillväxten (First Growths) på grund av sitt exceptionella rykte och höga priser. Detta är ett bevis på Haut-Brions enastående ställning vid den tiden. Kanske är det därför som hela den vänstra strandens viner får betydligt mer berömmelse och omtalanden än vad deras andel av den totala produktionen betingar. Det är helt enkelt det som världen tänker på när man tänker på Bordeaux. Graves fick sin egen klassifikation först 1953 och reviderades 1959, vilket erkände både röda och vita viner från regionen.

Graves som helhet är det det enda området i Bordeaux som är lika omtalat för sina vita som sina röda viner. Här står det vita vinet för nästan så mycket som 30% av produktionen, särskilt från Pessac-Léognan-appellationen som anses producera några av de bästa vita vinerna i Bordeaux. Pessac-Leognan AOC som appellation skapades så sent som 1987 och samtliga de Grand Cru egendomar som fanns i Graves befann sig då inom det område som fastställdes som Pessac-Leognan. De vita vinerna görs på Saivognon Blanc och Semillion, ibland med små inslag av Muscadelle (som inte skall förväxlas med Muscat).

I Graves hittar vi också appellationerna för söta viner: Sauternes, Barsac och Cerons. De är alla kraftigt influerade av Garonnes biflod Cerons. Den rinner genom Landes skogen, och med kallare vatten möter den den varma Garonnefloden. Det skapar unika förutsättningar för morgondimma och tillväxten av ädelröta som krävs i för att skapa några av världens bästa söta viner.

Till skillnad från Medoc som har en nära nog direkt anslutning till Atlanten, skyddas Graves av Landes-skogen som planterades där på 1800-talet. Det finns fortfarande en maritim påverkan men en del av den kylande effekten försvinner. I det något mindre kylda klimatet odlas också lite mer Merlot. Ofta är de röda vinerna omkring lika delar av Cabernet Savignon och Merlot, ibland med inslag av Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec eller Carmenere.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av inspirerande kunskap och för att inte missa spännande nyheter